Користь соєвої олії

Користь соєвої олії

Останніми роками соєва олія стає дедалі популярнішою не тільки серед підприємців, які займаються її виробництвом або експортом-імпортом, а і серед звичайних споживачів. Однак досі тривають суперечки щодо властивостей соєвої олії. Чого в ній більше, користі чи шкоди? Чи можна використовувати соєву олію замість звичної для нашої кулінарії соняшникової? До того ж «репутацію» соєвій олії зіпсувала поширеність генно-модифікованих сортів сої.

Соєва олія має насичений бурштиновий колір і приємний горіховий смак і запах. Її отримують із насіння сої шляхом пресування.

Склад соєвої олії

Якщо порівнювати соєву олію з іншими рослинним оліями, то в ній зафіксовано найвищий вміст вітаміну Е, який відповідає за репродуктивну функцію організму, бере участь в обмінних процесах, допомагає опиратися стресам і зміцнює імунну систему людини.

У складі соєвої олії виявлено такі жирні кислоти, як ліноленова, лінолева, олеїнова, стеаринова, пальмітинова, арахінова, гексадеценова, міристинова. Соєва олія багата на рослинні стерини, які покращують стан шкіри. Також вона містить залізо, вітаміни К, С і В4, калій, кальцій, лецитин, магній, натрій, фосфор і цинк. Рослинний білок (35% соєвих зерен становить білок ) для організму людини не менш важливий, ніж тваринні білки, які містяться в м’ясі, молоці, яйцях.

При цьому соєва олія містить мало калорій та легко засвоюється організмом.

Корисні властивості соєвої олії

Дослідження підтвердили, що регулярне вживання соєвої олії в їжу нормалізує обмінні процеси та знижує рівень холестерину в організмі людини. Отже, в людей, які постійно вживають соєву олію, рідше розвивається інфаркт міокарда або серцева недостатність. Це підтверджують дослідження. Так, закордоном було обстежено приблизно 80 тис. чоловік. Із них ті, хто 5—6 разів на тиждень додавав у їжу соєву олію, більше ніж у 5 разів знизили ймовірність інфаркту.

Соєву олію можна використовувати як профілактичний засіб для запобігання хворобам нирок, шлунково-кишкового тракту та атеросклерозу. Вона підтримує імунітет і зміцнює нервову систему.

Соєва олія зменшує ризик розвитку онкологічних хвороб. Це пояснюється тим, що соєві продукти, а із сої роблять не тільки соєву олію, а й соєве молоко, тофу (соєвий сир), соєвий соус, місо (пасту із соєвих бобів) і темпі (тип соєвого пирога), містять ізофлавоноідні фітоестрогени — речовини, які, на думку вчених, захищають від раку, та геністеїн, який знижує ризик ракових захворювань (замінюючи естроген, він діє як потужний антиоксидант і пригнічує протеїнкінази, що індукують ріст клітин).

Соєва олія чинить позитивний вплив на роботу головного мозку. Вона навіть покращує статеву функцію у чоловіків.

У косметології соєва олія цінується завдяки її регенерувальним властивостям і позитивному впливу на шкіряний покрив. Вона нормалізує водний обмін і відновлює захисні властивості шкіри. Наявні в соєвій олії фітостерини омолоджують шкіру.

Учені навіть рекомендують додавати соєву олію до дитячого харчування, оскільки у її складі є речовини, необхідні для формування центральної нервової системи і зорового апарату людини.

Однак соєву олію не рекомендовано вживати тим, хто страждає на алергію на соєві продукти. Зловживання соєвою олією може спричинити порушення в роботі організму. Учені радять вживати в день 1—2 столових ложки соєвої олії. Наприклад, заправляти нею овочеві салати.

Соєва олія користь

Соєва олія

Напишіть відгук