Процес виробництва соєвої олії

Процес виробництва соєвої олії

Найпоширеніші способи виробництва соєвої олії — це екстракція (виділення олії з бобів сої за допомогою хімічних реакцій) і пресування (механічне віджимання соєвої олії). Існують також змішані способи, наприклад, форпресування-екстракція.

Механічний спосіб отримання соєвої олії доступніший, оскільки вирізняється меншою енергоємністю, зберігає натуральні властивості сої та екологічно безпечний. Так, у Швеції і деяких інших країнах ЄС соєву олію, одержану в процесі екстракції розчинниками, не використовують всередині країни як салатну олію або маргарин, а експортують в інші країни з менш суворими правилами.

Пресування стає нерентабельним за великих обсягів виробництва. За статистикою, його застосовують на виробництвах, які переробляють на добу від 12 до 150 т соєвих бобів, а екстракцію — на заводах, які переробляють за добу від 150 т сировини.

Для отримання соєвої олію хімічним способом часто використовують процес прямої екстракції. Він охоплює декілька етапів.

Процес прямої екстракції соєвої олії

1. Підготовчий етап.

Спочатку насіння сої очищають від домішок і сушать. Потім подрібнюють. Далі подрібнену сою з відділеною (або невідділеною оболонкою) кондиціонують в жаровнях. Нагріваючи її і зволожуючи, вологість доводять до рівня, на якому вона набуває необхідної для плющення пластичності. На завершення соєві боби пропускають через екструдери, в яких їх обробляють паром.

Процес виробництва соєвої олії
Виробнича лінія для екстракції соєвої олії. Фото www.cookingoilmillmachine.com

2. Етап екстракції соєвої олії розчинником.

Розчинником зазвичай слугує фракція нафти, що складається із суміші насичених вуглеводнів.

3. Етап очищення місцелли.

Місцеллу, тобто суміш олію і розчинника, підігрівають, і розчинник випаровується.

4. Етап очищення соєвої олії.

Перед гідратацією соєву олію фільтрують для видалення дрібних частинок шроту. Далі до гарячої олії додають м’яку воду і перемішують.

Отриманий продукт відстоюють і центрифугують, виділяючи сирий гідратаційний осад, який підлягає сушінню. Масло із центрифуги після нагрівання направляють у вакуумну сушарку і в охолоджувач. У такий спосіб з сирої соєвої олії видаляють забруднення, фарбувальні, ароматичні і смакові речовини.

Для видалення вільних жирних кислот використовують процес лужної або парової рафінації. Під час лужної рафінації сиру олію змішують з лугом, у результаті чого утворюються мила і починають осідати небажані речовини негліцерідної природи.

Важчу, ніж олія, водну фазу, яка осіла, видаляють, а олію, що залишилася, промивають гарячою м’якою водою при достатньому перемішуванні, потім відстоюють, центрифугують і сушать.

5. Етап відбілювання соєвої олії.

Відбілювання покращує колір соєвої олії завдяки зниженню вмісту або видаленню пігментів, а також усуває в нейтралізованій олії продукти окислення, фосфатиди, мила, сліди металів.

Вважають, що відбілювання може покращувати смак і запах рафінованої соєвої олії. У класичному процесі відбілювання нейтралізовану олію змішують з відбілювальним матеріалом (активовані глини — бентоніти, активоване вугілля, силікати), перемішану суміш нагрівають. Після охолодження її фільтрують, а олію відправляють на дезодорацію.

6. Етап дезодорації соєвої олії.

Це завершальна стадія процесу рафінації соєвої олії, тобто очищення. Вона полягає в обробленні соєвої олії паром.

Процес виробництва соєвої олії механічним способом виглядає набагато простішим. Він складається всього з трьох етапів.

Пресування (віджимання) соєвої олії

1. Етап підготовки соєвих бобів.

На цьому етапі соєві боби очищують, лущать (за необхідності) і підігрівають.

2. Етап виробництва соєвої олії.

Його починають з екструдування. Отриману повножирову сою віджимають, а макуху охолоджують.

Процес виробництва соєвої олії
Лінія з виробництва екструдованої сої. Фото perm.eqinfo.ru

3. Очищення соєвої олії.

На цьому етапі із соєвої олії видаляють великі тверді частинки, пропускаючи її через гущепастки. Потім її відстоюють і фільтрують для видалення твердих частинок домішок. Завершальний штрих — рафінація, в результаті якої видаляють фосфатиди, деякі гідрофільні речовини, жирні кислоти, пігменти, мила і залишки фосфатидів.

Досить популярним є змішаний спосіб виробництва соєвої олії: форпресування-екстракція. Спочатку за допомогою преса із соєвих бобів виділяють більше 3/4 всієї олії, а потім хімічним способом витягують олію, що залишилася.

Процес форпресування-екстракції

  1. Дроблення і плющення підготовлених соєвих бобів.
  2. Смаження бобів.
  3. Пресування на шнековому або гідравлічному пресі з виділенням нерафінованої олії і пресової макухи.
  4. Подрібнення пресової макухи.
  5. Екстракція олії розчинником із подрібненої пресової макухи.

Нагадуємо, що ми купуємо лише нерафіновану соєву олію, а спосіб її виробництва ви обираєте на свій розсуд.

(068) 177-26-21

Пн-Пт з 09:00 до 17:00

Процес виробництва соєвої олії

Соєва олія

Напишіть відгук